Stof op de vloer – een serieus risico

Vier redenen om stof aan te pakken

De risico’s van stof

Als facilitair manager of eigenaar van een commercieel bedrijf hoeven we jou niet te vertellen dat een schone vloer belangrijk is voor de uitstraling van je bedrijf: in minder dan twee seconden na binnenkomst beoordelen jouw bezoekers en klanten jouw bedrijf visueel op professionaliteit en op de bereidheid om te investeren in het bedrijf, je werknemers en je product. Natuurlijk wil je dan een goede indruk maken!
Maar… er kleven meer risico’s aan stof: we geven je vier redenen om stof en ander vuil op je bedrijfsvloer onder controle te houden.

1: Gezondheid en veiligheid

Ophoping van stof in jouw magazijn of productievloer kan de gezondheid van je werknemers schaden en extra gevaren op de werkplek veroorzaken. Dit kan op verschillende manieren:

  • Slechte heftruckprestaties. Ophoping van stof op jouw bedrijfsvloer lijdt tot onnodige onkosten en stilstand van intern transport.
  • Verhoogde gezondheidsrisico’s zoals astma en andere medische aandoeningen.
  • Slipgevaar door aangekoekt of los vuil. Een serieus risico: uit onderzoek van het CBS blijkt dat bijna 30 procent van de ongevallen met langdurig verzuim ontstaat door val-, struikel- of slippartijen op de werkplek.

2: Presentatie van je bedrijf

Vuile vloeren of stof op de producten in het magazijn kunnen klanten afschrikken. Met een schone bedrijfsvloer straal je professionaliteit en succes uit en maak je een goede eerste indruk op je klanten.

3: Certificatie

Voor ISO 22000, BRC en andere certificaties worden strikte normen gehanteerd om voedselveiligheid en kwaliteit te waarborgen. Tijdens de audits zullen de gezondheids- en veiligheidspraktijken op de werkplek – inclusief het minimaliseren van verontreiniging door stof en andere materialen – worden beoordeeld.

4: Bescherming van kapitaal

Slechte reinigingsmethoden in een industriële omgeving kunnen snel leiden tot ophoping van residu en vuil op uw vloeren, dat steeds moeilijker te verwijderen zal zijn met soms blijvende schade (krassen, vlekken) tot gevolg.
Ook de producten in je magazijn lopen risico door besmetting met stof of puin. Door de voorraad in schone omstandigheden op te slaan, kun je het risico van het afschrijven van voorraad aanzienlijk verminderen.

Pak het aan!

Genoeg redenen dus om stof op de vloer serieus te nemen en aan te pakken. Hoe je dat het beste kunt doen hangt af van verschillende factoren. Soms is een simpele oplossing al voldoende. Twijfel je echter over de juiste aanpak, vraag dan advies.

Leestip:

Lees ook ons handboek ‘8 tips bij de aanschaf van een schoonmaakmachine’. Voor facilitair medewerkers, logistiek managers en magazijnbeheerders:

 

 

 

 

Hulp nodig? Neem contact met ons op!

Heb je vragen over je reinigingsmachine? Neem contact met ons op voor een gratis adviesgesprek. Wij helpen je graag!