Blog

Alles over schrob- en veegborstels

De juiste borstel kiezen

Alles over Schrob- en Veegborstels

De borstel van je schrob- of veegmachine bepaalt in grote mate je schoonmaakresultaat: hoe goed je schoonmaakmachine ook is, met de verkeerde borstel heb je er weinig aan. Het is dan ook belangrijk om de juiste schrob- of veegborstel te kiezen voor het type vloer dat je wilt reinigen.
In dit artikel vertellen we je meer over de verschillende soorten schrob- en veegborstels en waar je op moet letten om een goede keuze te kunnen maken.

Download ons GRATIS Handboek: 8 tips bij de aanschaf van je schoonmaakmachine

Schrobborstel

Schrobmachines worden uitgerust met cilindrische- (wals-) of met schijfborstels: het type machine bepaalt welk van beide borstels je nodig hebt.

Elk schrobmachine merk heeft haar eigen borstels. Welke maat je moet hebben, kun je terugvinden in de handleiding bij de machine. Let op: afhankelijk van het merk worden de maten in inches of in centimeters vermeld!

Materialen en kwaliteiten

Voor vrijwel alle schrobmachines kun je voor je borstel kiezen uit verschillende kwaliteiten. Het gebruikte materiaal, de vorm en de dikte van de borstelharen bepalen de kwaliteit en dus de werking van de borstel en het resultaat.
Met onderstaande lijst kun je een goede afweging maken en de juiste schrobborstel kiezen voor jouw vloer en de taak die je uit wilt voeren.
NB Twijfel je over de geschikte borstel voor jouw situatie, vraag dan altijd advies.

  • Nylon: zachte borstel met laag agressieve werking. Deze universele borstels hebben gladde borstelharen en geven weinig risico op krassen. Ze kunnen daarom op de meeste oppervlakken veilig worden gebruikt.
  • Polypropyleen: voor het schrobben van de meeste harde oppervlakken zoals beton, marmer, terrazzo en gevoegde tegels.
  • Grit- en andere borstelsoorten: borstels met bewerkte borstelharen, al dan niet aangevuld met andere materialen voor een agressievere werking. Voor zwaardere toepassingen zoals onderhoud en strippen.
  • Kokosvezel: zachte en zeer goed reinigende borstel. Met name geschikt voor (rubberen) sportvloeren.

Veegborstel

Voor je veegmachine heb je meestal meerdere borstels nodig: vrijwel elke veegmachine is uitgerust met een hoofdborstel(wals) en een of twee zijborstels.
Ook voor veegborstels geldt dat elk veegmachine merk haar eigen borstels heeft. Welke veegborstel maat je nodig hebt, staat meestal – in inches of centimeters – in de handleiding van je machine of op het typeplaatje.
Voor de keuze en eigenschappen van de materialen geldt in grote lijnen hetzelfde als voor schrobmachines.

Niet goed schoon? Check je borstels

Merk je dat jouw schrob- of veegmachine de vloer niet meer goed schoon krijgt? Check voordat je de machine verwijten maakt, eerst even de borstels: wellicht zijn ze versleten. In dat geval is het probleem eenvoudig te verhelpen door de borstels te vervangen.  

Toch een vloerpad?

Schrob- en veegborstels zijn vaak een goede keuze voor tegelvloeren of vloeren met veel oneffenheden. Heb je een vlakke vloer dan is een vloerpad mogelijk een betere keuze. Je leest hier meer over in ons blog over vloerpads. Let verder goed op de keuze van de juiste maat en kwaliteit en vraag bij twijfel advies.

Download ons Handboek:

 

Hulp nodig? Neem contact met ons op!

Heb je vragen over je schrobmachine? Neem contact met ons op voor een gratis adviesgesprek. Wij helpen je graag!