Blog

Ergonomisch Schoonmaken

Ergonomisch schoonmaken – hoe doe je dat?

Bij ergonomie op de werkplek denk je misschien als eerste aan een goed ingestelde bureaustoel. Maar ook bij het werken met schoonmaakmachines speelt ergonomie een belangrijke rol: goede kennis en het gebruik van ergonomisch ontworpen machines kunnen namelijk veel gezondheidsproblemen voorkomen en jouw medewerkers helpen om hun routinetaken beter en efficiënter uit te voeren. Ergonomisch schoonmaken verbetert de werksfeer, verhoogt de productiviteit en bespaart uiteindelijk in de kosten.

Wat is ergonomisch?

Ergonomische producten zijn ontworpen voor de gebruiker, in plaats van de gebruiker fysiek te dwingen om zich aan de apparatuur aan te passen. Schoonmaken is fysiek belastend, ook door de vaak repetitieve handelingen. Gelukkig kun je door ergonomische schoonmaakmachines te gebruiken en reinigingstaken correct uit te voeren stress op het lichaam en hiermee verband houdende blessures tot een minimum beperken.

Download ons GRATIS Handboek: 8 tips bij de aanschaf van je schoonmaakmachine

Tips voor een ergonomische schoonmaakmachine

Waarop moet je letten als je op zoek bent naar een ergonomische schoonmaakmachine? Hier volgen enkele tips:

 • Stoel
  Voor een goede werkhouding moet de stoel van je schrobmachine of veegmachine de rug voldoende ondersteunen en verstelbaar zijn. Dat laatste heeft natuurlijk alleen zin als gebruikers ook de moeite nemen om de stoel goed in te stellen. Let er daarom op dat dit gebeurt en licht je mensen in over het belang ervan.
 • Hendel
  Voor achterloop schoonmaakmachines is het belangrijk dat de gebruiker van de machine rechtop kan lopen terwijl hij/zij de machine bedient. De hendel waarmee de machine wordt voortgeduwd moet dus in hoogte verstelbaar zijn.
 • Bedieningspaneel
  Het bedieningspaneel van je machine moet goed afleesbaar zijn en zo gebouwd dat het voldoende zicht biedt op de werkzaamheden aan de voorkant van de machine.
  Verder is het belangrijk dat knoppen en hendels makkelijk (dus met weinig spierinspanning) te bedienen zijn om overmatige belasting van handen en spieren te vermijden. Kies bijvoorbeeld voor tuimelschakelaars of een touchscreen.
 • Geluidsniveau
  Gehoorschade als gevolg van overmatig geluid is een van de meest gemelde beroepsziekten. Daarnaast kan geluid – net als trillingen – vermoeidheid veroorzaken en de productiviteit verlagen. Goed dus om tussen de specificaties van je machine ook het aantal decibel op te zoeken. Je zult verrast zijn over de verschillen, zeker als je weet dat de decibel een verhouding is op een logaritmische schaal: elke verhoging met 10 decibel betekent een vertienvoudiging van het geluidsvermogen.

Voorlichting en training

Hoe ergonomisch je machines en andere hulpmiddelen ook zijn, alles staat of valt natuurlijk met een goede voorlichting en training van je personeel. Zorg er daarom voor dat zij op de hoogte zijn van de werking en instelmogelijkheden van de machine en informeer hen daarnaast over belangrijke zaken rond ergonomisch schoonmaken zoals een juiste werkhouding en verantwoord bukken & tillen.
Door deze maatregelen te nemen, draag je bij aan een gezonde werkomgeving en de duurzame inzetbaarheid van je mensen.

Wil je meer weten over gezond en veilig werken? Op het Arboportaal van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vind je veel nuttige informatie.

Download ons Handboek:

 

 

 

Hulp nodig? Neem contact met ons op!

Heb je vragen over ergonomisch schoonmaken of over je reinigingsmachine? Neem contact met ons op voor een gratis adviesgesprek. Wij helpen je graag!