Een kijkje achter de schermen #3

De Werkplaats

Geen dag is hetzelfde in de werkplaats van Jean Heybroek. Een bont gezelschap van maaimachines, golfkarren, schrobmachines, beluchters en andere machines in vele soorten en maten wordt hier door vele vaardige handen geassembleerd, onderhouden en waar nodig gerepareerd. Een flinke klus? Jazeker! Maar ook de liefde en passie van onze servicemonteurs. We spreken met twee van hen: onze collega’s Jan en Martijn.

Jan

Jan werkt al ruim twintig jaar bij Jean Heybroek. Hij is een echte specialist als het gaat om het onderhoud en het assembleren van de maai units van onze Toro machines: met chirurgische precisie stelt hij de kooien en de groomers van de machines af op de juiste hoogte. Wat de juiste hoogte is, hangt af van de machine, het te maaien terrein en de wensen van de klant. Een ding is echter altijd hetzelfde: de juiste instellingen zijn van cruciaal belang voor een goed maairesultaat op bijvoorbeeld de golfbaan. Jan: “Het is zeer nauwkeurig werk: een 3/10 verschil in maaihoogte of een groomer afstelling heeft al een nadelig effect op de maaikwaliteit. Het moet dus écht goed gebeuren.”
Ook de machines zelf stelt Jan af op de instellingen van de maaiunits. “Samen moet het kloppen: de machine en de maaihoogtes.” Dat geldt ook voor eventuele borstels, schrapers en andere extra onderdelen die soms speciaal voor klanten worden geassembleerd.

Voor Jan is zijn werk zijn hobby: het precieze en het werken in een professioneel team met collega’s van alle leeftijden: “Schitterend!” Gelukkig maar, want wie denkt dat hij na het seizoen naar huis kan, heeft het mis: als het gras in rust is en niet meer groeit, is Jan alweer druk met het winteronderhoud van de maai units. Hij kijkt alles na, vervangt onderdelen waar nodig en slijpt de maaimessen. Dat alles zodat de machine straks weer een jaar probleemloos kan draaien. Dan is niet alleen de klant gelukkig maar Jan ook!

Martijn

Ook Martijn staat in de werkplaats – maar niet elke dag. Martijn is technisch productspecialist van LM Trac werktuigdragers. Werktuigdragers? Wat zijn dat? Toch kennen we ze allemaal: uitgerust met onkruidborstels, bladblazers, poepzuigers, zoutstrooiers of andere ‘accessoires’ houden deze voertuigen onze straten en plantsoenen het hele jaar door schoon en veilig.

Aan Martijn de taak om ervoor te zorgen dat de werktuigdragers in perfect conditie de weg op kunnen en bij onverhoopte tegenslag zo kort mogelijk aan de kant staan. Een deel van zijn werk doet hij dan ook buiten de deur. Is er ergens in Nederland of in België een storing met een machine, dan rukt hij uit met zijn servicebus om het probleem zo snel mogelijk ter plekke te verhelpen. Dat onvoorspelbare vindt hij geen probleem, integendeel: “Je weet ‘s-ochtends nooit hoe je dag eruit gaat zien. Dat houdt het spannend en elke dag is anders.”

Martijn werkt nu ruim tien jaar bij Jean Heybroek. Een vriend die hier al werkte wees hem op de vacature en haalde hem binnen. Daar heeft hij geen spijt van gehad. De vrijheid en verantwoordelijkheid van deze baan passen goed bij hem. “Je moet niets beloven wat je niet waar kunt maken. Maar klanten moeten zo min mogelijk last hebben van uitval en bij reparaties zo snel mogelijk weer verder kunnen. Dat is mijn doel.”

Gelukkig is het aantal storingen beperkt zodat Martijn genoeg tijd heeft om de nieuwe door klanten bestelde machines verkoopklaar te maken. Vandaag staat er dan ook een gloednieuwe LM-Trac 286 te glimmen op de brug. Martijn heeft deze werktuigdrager voor de klant onder andere voorzien van een sproei installatie, een onkruidborstel en een camerasysteem. Een mooie klus die hij weer met veel zorg en toewijding heeft uitgevoerd. Complimenten Martijn!

Kijk ook achter de schermen bij de andere afdelingen van Jean Heybroek:

#1: Verkoop Onderdelen
#2: Het Magazijn
#4: De Receptie
#5: De Expeditie
#6: Verkoop (Groentechniek)
#7: Verkoop (Reinigingstechniek)
#8: Verkoop Binnendienst