Een kijkje achter de schermen #5

De Expeditie

Van alle medewerkers van Jean Heybroek maakt Sebas ongetwijfeld de meeste kilometers in en rond ons pand. 
Sebas (voluit Sebastiaan maar wij mogen Sebas zeggen) werkt op de Expeditie. Hij verplaatst zich op vele manieren: je kunt hem tegenkomen op een heftruck, in een golfkar of op/in/achter een van onze andere machines. En soms – als hij geen zware spullen of machines hoeft te verhuizen – gewoon met de benenwagen. Nu staat hij even stil bij zijn werkzaamheden op de expeditie.

Sebas werkt al ruim twintig jaar bij Jean Heybroek. Destijds begonnen in ons magazijn is hij nu als chef machinemagazijnen en expeditie verantwoordelijk voor het reilen en zeilen op deze afdelingen. Hij neemt hier onder andere de goederen in ontvangst en helpt met het klaarzetten van de machines en onderdelen voor onze chauffeurs, monteurs en servicemedewerkers. Verder regelt hij nog tal van andere zaken. Daar willen we natuurlijk wel wat meer over horen!

We spreken Sebas bij het laadperron, waar net een paar dozen zijn afgeleverd. “Dit gaat zo de hele dag door: machines, batterijen, onderdelen en soms hele containers komen hier binnen.” Containers? Wat zit daarin? Sebas: “Meestal machines van onze Amerikaanse leveranciers: Toro maaimachines, golfkarren van Club Car, Factory Cat reinigingsmachines… Die komen vaak over zee.”

Sebas helpt met lossen en neemt alles in ontvangst: “Uitpakken, controleren en daarna de voorraad administratief verwerken – met de serienummers erbij als het om machines gaat.” Als dat gebeurd is, kunnen de goederen worden opgeslagen of in de showroom worden gezet. Dat is echter lang niet altijd nodig: in veel gevallen kan de machine direct door naar de werkplaats om daar geassembleerd te worden voor een klant. Of gaan de batterijen bijvoorbeeld naar de servicebus van een van onze buitendienst monteurs. Dan krijgt Sebas een bon met daarop alle goederen, serienummers en artikelnummers en hun bestemming. Belangrijk, want: “Er is bijna altijd haast bij. Maar alles moet netjes geregistreerd worden zodat de voorraad klopt en we goed overzicht houden.” Snel lopende artikelen zoals accu’s houdt Sebas daarom extra in de gaten en bestelt hij wanneer nodig bij.

Waar laat Sebas al die machines? Het lijkt hier al behoorlijk vol! “Ja, het is soms passen en meten. Zeker in het voorjaar wanneer de meeste machines binnenkomen. Gelukkig hebben we ook nog ruimte op de Essenkade.” De Essenkade? Heeft Jean Heybroek nog een filiaal? Sebas: “We hebben daar een extra opslagruimte. De machines die binnenkomen, kunnen we lang niet allemaal hier in het pand kwijt. Daarom heeft Jean Heybroek een grote opslagloods een paar straten verderop. De machines en golfkarren die niet direct nodig zijn, brengen we hierheen. Onze huurvloot (golfkarren) en occasions staan ook op de Essenkade. Het is vlakbij, dus hebben we de machines snel weer hier wanneer ze nodig zijn.”

Niet alleen met het in ontvangst nemen van de inkomende goederen maar ook met de uitgaande logistiek is Sebas dagelijks in de weer. Zoals met het laden van de machines voor het transport: “Onze eigen chauffeurs brengen machines weg voor afleveringen of demonstraties en soms worden er ook machines hier opgehaald. Ik zet alles zoveel mogelijk de dag tevoren alvast klaar. De chauffeurs kunnen dan vlot vertrekken en er hoeft niemand te wachten.”
Verder helpt Sebas met het inrichten van de showroom, houdt hij de magazijnvloer schoon en helpt hij zijn collega’s waar hij kan. Sebas: “Ik krijg veel vragen: ‘Hebben we nog dit?’, ‘Waar staat dat?’. Ook heb ik overleg met onze verkoop binnendienst over de planning van het transport en spreek ik regelmatig met onze monteurs van de buitendienst en in de werkplaats.” Vindt hij het werk na al die jaren nog steeds leuk? “Jazeker! Het is veelzijdig en ik ben blij met de vrijheid en verantwoordelijkheid die ik krijg. Ik wil graag dat alles vlot verloopt. Veel problemen kun je namelijk voorkomen door vooruit te kijken.” Vooruitzien en meedenken doet Sebas dan ook graag – en daar zijn we allemaal erg blij mee! Op naar je 25-jarige jubileum Sebas!

Kijk ook achter de schermen bij de andere afdelingen van Jean Heybroek:

#1: Verkoop Onderdelen
#2: Het Magazijn
#3: De Werkplaats
#4: De Receptie
#6: Verkoop (Groentechniek)
#7: Verkoop (Reinigingstechniek)
#8: Verkoop Binnendienst