Een kijkje achter de schermen #6

De afdeling Verkoop (Groentechniek)

We zijn voorbereid: als Martin eenmaal begint te vertellen over zijn werk is hij niet meer te stoppen. Maar zijn enthousiasme is aanstekelijk: wat werken we toch bij een mooi bedrijf!

Martin is Area Manager bij de divisie Groentechniek. In deze functie is hij verantwoordelijk voor de verkoop van onze groenmachines in heel Nederland behalve de provincies Groningen, Friesland en Limburg.

Wie zijn Martins klanten? Martin: “Onze professionele tuin- en parkmachines verkopen wij via onze dealers. Zo waarborgen wij de kwaliteit en de service, want dat is wat Jean Heybroek verkoopt”. Leg eens uit Martin? “Wij bouwen een langdurige relatie op met de klant. Daarbij zien we onszelf ook echt als partner: samen met de klant zoeken wij naar de beste oplossing voor een vraagstuk.
We willen dat de klant geld gaat verdienen met wat wij leveren. Met een goede machine die beter en/of sneller werkt, goedkoper is in het gebruik en – mocht er toch een keer iets gebeuren – zo kort mogelijk stilstaat. Dat laatste is heel belangrijk! Toro en onze andere leveranciers leveren kwaliteitsmachines, wij leveren de perfecte nazorg. Samen is dat de kwaliteit waar Jean Heybroek bekend om staat. Want eigenlijk begint de relatie met onze klanten pas na de verkoop van de machines.”

Hoe ziet een werkweek van Martin eruit? “Gemiddeld ben ik één dag per week op de zaak. Ik doe dan mijn administratie, maak offertes en plan afspraken in. De rest van mijn tijd bezoek ik onze dealers en soms ook hun klanten, de eindgebruikers van onze machines.” Wie dat zijn? “Veel aannemers. Zij verzorgen het groenonderhoud voor bijvoorbeeld gemeenten, sportparken en golfbanen. Maar ook andere bedrijven natuurlijk. Zij zitten soms met vragen of willen een demonstratie met een machine. Meestal doet de dealer de demo maar indien gewenst ga ik mee. En soms bel ik aan bij een bedrijf dat ik nog niet ken.
Zo was ik gisteren bij een groot distributiecentrum tegenover een van onze dealers met wie ik overleg had. Ik was benieuwd hoe zij de vloer daar vegen en er ontstond een leuk gesprek. Ik heb voor hen een afspraak geregeld met een collega van onze divisie Reinigingstechniek voor een veegmachine.”

Dat Martin zijn werk leuk vindt, is duidelijk: “Ik ben bij Jean Heybroek begonnen als monteur en heb daarnaast een HTS achtergrond. Maar inmiddels werk ik alweer zes jaar als Area Manager: een functie met voldoende uitdaging en dat vind ik heel belangrijk. Eigen initiatief wordt hier zeer gewaardeerd en daar krijg je alle ruimte voor.
Zo ben ik nu samen met onze leverancier Keckex bezig om hun duurzame onkruidbestrijders verder op de kaart te zetten. De onkruidbestrijders van Keckex werken met stoom en heet water en kunnen veilig gebruikt worden op vrijwel alle ondergronden. Heel interessant, want vanaf volgend jaar mogen er op sportvelden geen chemische bestrijdingsmiddelen meer worden gebruikt.”
Daarnaast is het prettig om in een hecht team te werken. “We komen soms bij dezelfde klanten en hebben veel overleg. Dat is fijn want dit is zeker geen 9 tot 5 baan. Maar dat past wel bij mij: ik wil niets missen!”

We moeten afsluiten: Martin heeft zo een afspraak met een klant en te laat komen kan natuurlijk niet! We lopen nog even mee voor een paar foto’s en laten onze enthousiaste verkoper dan alleen met zijn gast.
We zijn het met Martin eens: over ons vak raak je nooit uitgepraat. Dankjewel Martin voor je boeiende verhaal!

Kijk ook achter de schermen bij de andere afdelingen van Jean Heybroek:

#1: Verkoop Onderdelen
#2: Het Magazijn
#3: De Werkplaats
#4: De Receptie
#5: De Expeditie
#7: Verkoop (Reinigingstechniek)
#8: Verkoop Binnendienst