Een kijkje achter de schermen #7

De afdeling Verkoop (Reinigingstechniek)

 

Voor een kijkje achter de schermen bij de verkopers van de divisie Reinigingstechniek moeten we bij onze sales manager Rob zijn. Samen met zijn collega’s Mark en Richard verkoopt hij reinigingsmachines: schrobmachines, veegmachines, stofzuigers…
Rob: “En sinds kort zelfs schoonmaakrobots. Alles bij elkaar verkopen we meer dan honderd verschillende schoonmaakmachines, van heel klein tot supergroot.”

Daar valt vast veel over te vertellen! Rob: “Jazeker! Ik heb een heel afwisselende baan! Ik kom bij heel veel verschillende bedrijven: bakkerijen, autoshowrooms, scholengemeenschappen, metaalverwerkingsbedrijven, kwekerijen, parkeergarages, allerlei bedrijven in de voedselverwerkingsindustrie… en nog veel meer.
Ken je het programma ‘How It’s Made’? Mijn werk lijkt er wel een beetje op: je krijgt overal een kijkje in de keuken, heel interessant! Ook de mensen zelf zijn heel verschillend: de ene keer is het gesprek heel zakelijk, de andere keer vertelt iemand mij na een kwartier zijn hele levensverhaal. Maar bijna altijd ontstaat er een leuk contact.”

Rob heeft veel plezier in zijn werk. “Dat vind ik ook heel belangrijk: “Plezier, goede relaties en het juiste gereedschap: kwalitatief goede machines die echt verschil kunnen maken.
Veel bedrijven onderschatten het belang van een echt schone vloer en weten niet wat een goede reinigingsmachine kan doen. Ze vinden het normaal om elke drie tot vijf jaar een nieuwe schoonmaakmachine aan te schaffen. Of leggen zich erbij neer dat de vloer niet helemaal schoon wordt. Wij niet! Mijn uitdaging is dan ook om bedrijven het verschil zelf te laten ervaren, bijvoorbeeld met een demonstratie bij hen op locatie. Vaak staan zij dan versteld van het resultaat.”

Wat doet Rob op een gemiddelde werkdag? Rob: “Mijn dag start meestal op kantoor. Ik doe mijn administratie, heb overleg met collega’s en plan daarna meestal even tijd in om wat mensen te bellen.” Wie hij belt? “Klanten, bijvoorbeeld in verband met een offertetraject, dealers en soms leveranciers. We hebben een hele goede relatie met onze fabrikanten: er wordt goed naar ons geluisterd. Ook als het gaat om het verder ontwikkelen van producten om ze nog beter aan te laten sluiten bij de behoeften van de klant.
Daarnaast heb ik regelmatig contact met onze zusterbedrijven om informatie uit te wisselen en te kijken waar wij wat voor elkaar kunnen betekenen. Ons motto “Enabling your business” staat tenslotte voor alle Reesink bedrijven! Samen hebben wij een enorm netwerk van klanten die wij met onze oplossingen kunnen ontzorgen. Zo is er bij bedrijven die de heftrucks van onze collega’s van MotracLinde gebruiken vaak ook behoefte aan een goede reinigingsmachine – en andersom. De klant blij en wij ook, dat is mooi!”

Naast het werk op kantoor is Rob veel buiten de deur om – hoe kan het ook anders – reinigingsmachines te verkopen. Hoe gaat dat in zijn werk, Rob?
“Wanneer een bedrijf contact met ons opneemt, stellen wij een aantal vragen om erachter te komen wat voor schoonmaakmachine de klant precies zoekt. Bijna altijd maken we eerst een afspraak voor een locatiebezoek. We kijken dan niet alleen naar de vloer, ook de indeling van de ruimte is belangrijk: zijn er smalle paden of obstakels? Zoekt de klant een machine die kan schrobben en vegen in één gang? Wat voor vuil ligt er op de vloer? Dat kan van alles zijn: vet, stof, houtsnippers, bandensporen…
Als duidelijk is welke machine de beste oplossing biedt voor de klant, komen we een tweede keer langs en doen we een demo. Dankbaar werk: het gebeurt regelmatig dat wij de machine na de demo meteen achter mogen laten. In het andere geval volgt meestal een offerte.
Besluit de klant om de machine aan te schaffen dan komen wij nog een keer langs om de machine af te leveren.” Moeten de verkopers daar zelf bij zijn dan? Rob: “De reinigingsmachines die wij verkopen, gaan jarenlang mee en verdienen zichzelf terug. Mits er netjes mee wordt omgegaan natuurlijk. We vinden het dan ook belangrijk om de machine bij de aflevering nog een keer helemaal met de klant door te nemen: de werking, de verschillende bedieningsfuncties maar ook waar de klant op moet letten qua veiligheid en onderhoud. Zodat hij zo veel en zo lang mogelijk plezier van de machine heeft.”

Pas als dat is gebeurd kan Rob weer terug naar kantoor. Meestal niet voor lang, want er zijn nog heel veel vuile vloeren in Nederland en België. Een schone taak voor onze enthousiaste collega’s!

Kijk ook achter de schermen bij de andere afdelingen van Jean Heybroek:

#1: Verkoop Onderdelen
#2: Het Magazijn
#3: De Werkplaats
#4: De Receptie
#5: De Expeditie
#6: Verkoop (Groentechniek)
#8: Verkoop Binnendienst